søndag 28. april 2013

Emne 13.1: Internasjonale konflikter


Frigjøringskrigen i Algerie 1954-1962


Tiden etter andre verdenskrig var preget av en periode der de tidligere store kolonimaktene Storbritannia og Frankrike mistet mesteparten av sine kolonier. Avkoloniseringen foregikk for det meste på et fredelig vis, men det var likevel i noen land der avkoloniseringen skulle få et blodig utfall. Frigjøringskrigen i Algerie var ett av dem. Algerie hadde vært en fransk koloni siden 1830, men etter andre verdenskrig  brøt det ut blodige opprør i landet. Rapporter melder at 45 000 algeriere og 108 europeere ble drept. Voldsnivået skulle uten tvil danne mønster for den kommende krigen.  De to franske koloniene Marokko og Tunisia ble i 1950-årene begge selvstendige, men når det gjaldt Algerie så skulle det ikke gå like enkelt for seg. Algerie var nært knyttet til fransk økonomi i tillegg til å ha store naturressurser, noe som gjorde at Frankrike nektet å la Algerie få sin selvstendighet. I 1954 gikk motstanderne sammen og dannet Front de Libération Nationale (FLN), og to år senere kunne frigjøringsbevegelsen operere ut fra soner de hadde frigjort.

For Frankrike ble det en prestisjekamp, og gjennom hele krigen var de den overlegne parten. Mens Frankrike hadde 200 000 soldater i Algerie, hadde geriljahæren kun 15 000. På det meste rommet de franske styrkene i Algerie en halv million soldater.  I 1957 la franskmennene ut 900 000 landminer rundt grenseområdene til Algerie og satt i tillegg opp et elektrisk gjerde på grensen til Tunisia. Dette gjorde det svært vanskelig for FLN å få tak i forsyninger fra utlandet, og på samme tid ble også mellom en og to algeriere tvangsflyttet fra sine hjem for å hindre at de ble rekruttert til geriljahæren. Frankrike hadde det militære overtaket, men den blodige kampen gjorde også at FLN etter hvert fikk større oppslutning. FLN hadde opprettet en provisorisk regjering kalt Gouvernement de la république algerienne (GPRA) i utlandet, og Frankrike fikk mye kritikk fra internasjonalt hold.

I 1958 ble Charles de Gaulle valgt til president i Frankrike, og det ble nå et ønske fra hans side å få en slutt på krigen. Mange av de franske innbyggerne i Algerie mislikte derimot de Gaulles politikk, og i 1961 forsøkte de å gjøre statskupp i landet. Kuppforsøket var derimot mislykket og i april 1961 startet fredsforhandlingene. Forhandlingene var vanskelige og tok lang tid, men i mars 1962 ble det ført frem en fredsavtale mellom Frankrike og FLN. I juli samme år ble det holdt en folkeavstemning om selvstendighet i Algerie, og med et overlegent flertall ble Algerie erklært selvstendig. Til sammen regnes det at ca 1 til 1,5 million mennesker mistet livet som direkte følge av krigen, der mesteparten var sivile algeriere. Rundt 25 000 franske soldater ble drept, mens i FLN blir det anslått at antallet var på 150 000. Mange av de algeriske soldatene ble torturert av franske styrker. I tillegg var 8000 landsbyer ødelagte, mens over 2 millioner mennesker var uten et sted å bo. Av de 800 000 europeerne som bodde i Algerie, valgte 4/5 av disse å forlate landet etter krigen var over.


I Algerie har frigjøringskrigen i ettertid fått betegnelsen folkemord, mens i Frankrike var det i lang tid etter fredsavtalen tabu å snakke om den blodige krigen. Om lag 250 00 algeriere ble også rekruttert til den franske hæren under krigen, og etter fredsavtalen ble inngått anslås det at flere titusener av dem ble massakrert med sine familier i Algerie. Frankrike nektet å ta ansvar, og i stedet ble de som gjerne ønsket å flykte til Frankrike nektet innreise til landet. Rundt 90 000 av de algeriske soldatene fra den franske hæren ble likevel reddet ut av franske generaler, trolig fordi de hadde dårlig samvittighet. Om lag halvparten av dem havnet i gamle, franske militærbrakker, og mange av dem skulle fortsatte å leve der i land tid fremover. Det var ikke før mange barn som bodde i leirene gjorde opprør i 1975 at franskmenn skjønte at slike leirer faktisk eksisterte. I dag har Frankrike fortsatt ikke kommet med noen offisiell unnskyldning for krigen og den koloniale fortiden. Det er likevel ingen tvil om at frigjøringskrigen i dag står som et av Frankrikets mørkeste kapitler.

Algerie som fransk koloni fra 1830 til 1962 har også i stor grad påvirket forholdene i landet i ettertid. FLN vant valget i 1962, og i 1963 var FLN det eneste tillatte partiet i landet. På slutten av 80-tallet begynte de å bevege seg mot et demokrati, men det oppstod problemer. I juni i 1990 ble det holdt frie lokal- og regionalvalg med deltakelse av mer enn ett parti der Front islamique du salut (FIS), den islamske redningsfronten ble største parti i 853 av 1500 lokale råd. I 1991 vant de den første parlamentariske valgrunden i landet overlegent, og i frykt for at de skulle vinne hele valget ble regjering avsatt av et militært kupp før den andre valgrunden. Valget ble erklært annullert, og like etterpå brøt det ut skuddvekslinger mellom FIS-tilhengere og hæren. Borgerkrigen var et faktum, og skulle vare helt til 2002. I 2004 ble det holdt presidentvalgt i landet der Abdelaziz Bouteflika vant, og det ble ansett som fritt og demokratisk. Bouteflika endret derimot grunnloven slik at han også kunne stille til valg i 2009, et valg han også vant. I januar 2011 oppstod det flere, spontane demonstrasjoner i landet, og Algerie ble en del av den arabiske våren. I februar ble unntakslovene fjernet, og i dag regnes Algerie som et demokratisk land. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar