tirsdag 23. april 2013

Emne 12: Arbeidsliv og arbeidsdeling mellom kjønnene fra 1800-tallet til i dag


Fra slutten av 1700-tallet og på begynnelsen av 1800-tallet kom flere kvinner inn i handels- og håndverksyrket, og det ble større press på å la enker, skilte og ugifte kvinner få rettigheter i arbeidslivet. Ugifte kvinner og enker over 40 år fikk i 1839 håndverkrett, og i 1842 fikk de over 25 år handelsrett. Industrialiseringen gjorde at mange kvinner kom inn i arbeidslivet, og etter hvert kom flere også inn i funksjonæryrkene. Fra 1875 til 1950 var hele 90 % av alle menn og kvinner som var over 15 år økonomisk aktive på en eller annen måte. Det ble også utover på 1800-tallet lagt press på at skolegang og utdanning skulle bli tilgjengelig også for kvinner, og i 1884 fikk kvinner adgang til universitetsutdanning. Ettersom flere og flere kvinner etter hvert fikk en styrket økonomisk stilling ble det opprettet flere kvinneorganisasjoner som blant annet kjempet for allmenn stemmerett for kvinner.

 I 1913 fikk kvinner endelig stemmerett på lik linje med menn, noe som gjorde at kvinnesaksbevegelsene gikk noe ned. Under første verdenskrig var det stor mangel på arbeidskraft i Norge, noe som gjorde at kvinner ble ettertraktet i arbeidslivet. På denne måten ble kampen om likelønn mellom kjønnene også aktuell, og fordi Norge trengte kvinnene i arbeidslivet kunne de også nå stille krav om arbeids- og lønnsforhold. Den største grunnen til at det hadde vært så store lønnsforskjeller mellom kjønnene var at det hadde vært en selvfølge at mennene skulle tjene nok til å forsørge hele familien. Da kvinner kom inn i arbeidslivet mente de fleste derfor at kvinner ikke hadde rett på samme lønn fordi de ikke hadde den samme forsørgelsesbyrden.  I 1920 ble likelønn mellom kjønnene innført. I mellomkrigstiden var det derimot stor arbeidsledighet i landet, og det ble diskutert om ikke gifte kvinner burde gå ut av arbeidslivet for å gi plass til menn og ugifte kvinner. Denne motstanden mot gifte kvinner i arbeidslivet levde videre til etter andre verdenskrig, og i 1946 var kun 3,9 % av gifte kvinner i arbeid.

Dette utviklet seg videre til ”husmorparadiset” på 50-tallet der den økonomiske politikken nå var basert på at hver familie skulle basere seg på én inntekt. Det var derfor på ingen måte lagt til rette for at gifte kvinner kunne gå ut i arbeid, og politikken som ble ført i denne tiåret gjorde at den gjennomsnittlige timelønnen til en kvinnelig industriarbeider var 60 prosent av timelønnen til mennene som utførte det samme arbeidet. I tillegg var arbeidsmarkedet også svært kjønnsdelt der mindre enn to prosent av arbeidende kvinner nå utførte samme arbeid som menn. På 60-tallet blusset derimot kvinnebevegelsen opp igjen, og utover tiåret skjedde det en stor økning i antall kvinner som tok utdanning og arbeidet. Likevel var det på 1970-tallet færre kvinner i arbeid enn det var på begynnelsen av det tjuende århundret. På 70-tallet gjorde velferdsstatens vekst at det ble stor etterspørsel etter kvinner i spesielt omsorgsyrker og undervisning i offentlig sektor. Kvinnebevegelsen fikk også økt oppmerksomhet, og etter hvert begynte flere kvinner i bedrifter å streike for høyere lønn. Lavkonjunkturene på 80-tallet var preget av høy arbeidsledighet i det private næringslivet, men økt sysselsetting i offentlig sektor gjorde at kvinner ikke ble rammet på samme måte som mange menn.

På 90-tallet ble det etablert en økt forventning om at småbarnsfedre skulle ta del i hjemmets omsorgsarbeid, og en kjønnsbalansepolitikk gjorde at det blant annet ble innført styrekvotering i næringslivet. I dag er det svært liten forskjell på antall sysselsatte kvinner og menn, men arbeidsmarkedet er likevel svært kjønnsdelt. I 2004 tjente kvinner i alle næringer i gjennomsnitt 84,5 % av det menn tjente, noe som viser hvordan kvinner generelt er sysselsett i mer lavlønnede yrker enn menn. Samtidig er fordelingen mellom kvinner og menn i offentlige og politiske verv fortsatt skjev, selv om det finnes tendenser til økt representasjon. Flere menn har også tatt større del i omsorgsarbeidet i hjemmet, og i 2004 tok 70 % av fedrene ut permisjon som tilsvarte fedrekvoten, mens nær 17% tok lengre permisjon enn dette. 

Kilder: 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar