søndag 7. april 2013

Emne 10.1: Den kalde krigen


Kambodsja


Fra 1975 til 1979 forsøkte Røde Khmer å gjennomføre en av de mest ekstreme kommunistiske revolusjonene som noen gang har funnet sted i verden. Under de 44 månedene Pol Pot styrte, anslås det at mellom 1,5 og 2 millioner mistet livet. Landsbylivet ble sett på som idealet, og alt tradisjonelt skulle jevnes med jorden. Lærere, intellektuelle, munker og tjenestemenn ble fengslet, og hundretusener av mennesker ble likvidert. I dag finner man fortsatt massegraver rundt om i landet, noe som har gjort at Kambodsja også har fått navnet ”dødsmarkenes land”.


Under andre verdenskrig var Kambodsja okkupert av Japan, men i 1955 fikk landet sin selvstendighet etter hundrevis av år under thailandsk og fransk styre.  Kambodsja førte i de første årene etter uanhengigheten en nøytralisert utenrikspolitikk, men hadde samtidig et godt forhold til Kina og Sovjetunionen. Det kambodsjanske kommunistpartiet hadde blitt stiftet i 1951 i samarbeid med vietnamesiske kommunister, og på slutten av 60-tallet begynte den kommunistiske aktivitet å øke i landet. Fram til slutten av 60-tallet var det den tidligere kongen Sihanouk som styrte i Kambodsja, men 18. mars 1970 skjedde det et kupp ledet av Lon Nol der Sihanouk ble avsatt. Lon Nols høyreorienterte regjering fikk blant annet bistand fra USA, og geriljabevegelsen med Røde Khmer i spissen fikk etter hvert stor støtte i Kambodsja. Samme år brøt det ut borgerkrig i landet mellom Lon Nols styre med hjelp av USA og vietnamesiske styrer, og geriljabevegelsen med Røde Khmer som en dominant part. I 1975 klarte Røde Khmer å blokkere alle forsyningsveiene til hovedstaden Phnom Penh, noe som gjorde at Lon Nols regjering måtte kapitulere.


Pol Pot

Røde Khmer tok derfor over makten, og samme dag ble det beordret at Phnom Penh skulle tømmes for innbyggere. Millioner av mennesker over hele landet ble tvangssendt ut på landsbygden og satt til å jobbe i store arbeidskolonier. Tusenvis av mennesker døde av utmattelse, sykdom og underernæring. Røde Khmers ideologi var på mange måter en renhetsideologi der målet var et egalitært bondesamfunn og borgerskapet skulle utryddes sammen med alt som kunne minne om bylivet og de velstående. Religion, penger og privat eiendom ble forbudt. Det anslås at ca. 600 000 mennesker ble likvidert der en stor andel av dem var Røde Khmers egne tilhengere. Kun en liten mistanke om upålitelighet var nok, og mange av tilståelsene ble presset frem ved hjelp av grov tortur. Spesielt utsatte var etiske minoriteter og religiøse grupper. I tillegg til Røde Khmers kommunistiske og maoistiske ideologi var partiet påvirket av en sterk nasjonalistisk tankegang, noe som gjorde at det ikke tok lang tid før alliansen med vietnamesiske kommunister ble brutt. Landet ble totalt lukket for omverdenen, og det ble bestemt at tidsregningen skulle starte på nytt med revolusjonsåret 1975 som ”År null”.

I begynnelsen styrte Røde Khmer med et anonymt maktorgan kalt ”Angkar” som betyr ”organisasjonen”. Det var ikke før i 1976 at Pol Pot ble trukket frem som landets ”Broder nr. 1”, og i 1977 ble det kjent at det kambodsjanske kommunistpartiet og ”Angkar” egentlig var samme organisasjon. En regjering ble offisielt dannet med Pol Pot som regjerningssjef og forsvarssjef. I 1978 var massakren av hundrevis av vietnamesiske landsbyinnbyggere med på å forverre forholdet til Vietnam, og i 1979 invaderte Vietnam Kambodsja. Røde Khmer ble drevet ut, og Folkerepublikken Kampuchea ble proklamert. Røde Khmer startet en motstandsregjering sammen med Sihanouks motstandsgruppe og den Kambodsjanske antikommunistiske frigjøringsfronten, og fikk i tillegg tillatelse til å holde Kambodsjas plass i FN. Etter ti år med kamp trakk Vietnam sine styrker seg til slutt av Kambodsja i 1989, og i 1991 ble det undertegnet en fredsavtale.

Levninger fra massegravene
I 1992 ble det vedtatt av FNs sikkerhetsråd å gjennomføre en operasjon kalt UN Transitional Authority in Cambodia (UNTAC). Operasjonen skulle sørge for at væpnede styrker skulle demobiliseres og at det i 1993 skulle gjennomføres et demokratisk valg. Røde Khmer nektet derimot å avvæpne styrkene sine og erklærte seg som motstander av valget. Valget ble likevel gjennomført, og monarkiet gjenoppstod med Sihanouk som konge. Røde Khmer forsatte kampen, og det var ikke før i 1999 at de endelig kapitulerte. Røde Khmers ledere ble derimot ikke satt for retten i de første årene etter kapitulasjonen, og det var først 2003 at mange av dem ble stilt for en felles kambodsjansk-internasjonal krigsforbryterdomstol. I dag hender det fortsatt at tidligere Røde Khmer-medlemmer blir dømt for folkemord og tortur. 

Kilder:



Pol Pot


Pol Pot kom fra en velstående familie med bånd til det kambodsjanske kongehuset, og fikk sin utdannelse i Paris der han studerte radioelektronikk. I Paris var han også aktiv som marxist-leninistisk organisator for studenter fra Kambodsja, og da han kom hjem igjen til Kambodsja ble han med på den hemmelige organiseringen av Kambodsjas kommunistparti. I 1960 ble han medlem av partiets sentralkomité, og fra 1963 stod han som generalsekretær. Fra 1976-79 var han regjerings- og forsvarssjef, og fra 1975-79 var det Pol Pot som styrte landet. Han fikk ærestittelen Broder nr. 1, og ble også kalt Kamerat Pot.

Pol Pots radikale ideologi var i stor grad inspirert av maoismen, i tillegg til at den bestod av en ekstrem form for khmer-nasjonalisme. Et av hans største mål var et rendyrket jordbrukssamfunn, noe som ble forsøkt gjennomført gjennom en svært radikal kollektiviseringsprosess og tvangsarbeidsleirer. Etter Vietnams invasjon av Kambodsja i 1979 ble Pol Pot kjent skyldig i døden til over 3 millioner mennesker, og ble dømt til døden for folkemord. Dødsstraffen kom derimot ikke, og i 1985 trakk han seg offisielt ut av ledelsen for kommunistpartiet. Han ble likevel sett på som leder for partiet til langt ut på 1990-tallet, og det var ikke før i 1997 at han ble dømt til fengsel på livstid. I 1998 døde han i en jungelhytte nær thai-grensen, trolig av hjertesvikt.  

Kilder: 


Kambodsja - Faktaboks 


OFFISIELT NAVN: Sathearanakrath Pracheachon Kampuchea

NORSK NAVN: Kongeriket Kambodsja

Nasjonalflagget i Kambodsja
OFFISELT SPRÅK: Khmer

HOVEDATAD: Phnom Penh

INNBYGGERTALL: 14 952 665 (2012)

AREAL: 181 035

STATSFORM: Konstitusjonelt monarki

STATSOVERHODE: Norodom Sihamoni

STATSMINISTER: Samdeck Hun Se

RELGION: Buddhisme 


Kilder: 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar