onsdag 26. september 2012

Emne 2.3: Napoleon Bonaparte

Napoleon

Oppfatningene av Napoleon Bonaparte har vært svært ulike, og det er liten tvil om at han var en sammensatt person. Han var en nådeløs hersker, men også en som innførte et effektivt skattesystem, et nytt utdanningssystem og reformerte finanssystemet i Frankrike. For å prøve å forstå Napoleon må man se på hvilke tid han levde i, men også hvilke ideer som kan ha påvirket hans tenkemåter og handlinger. Hva var det som gjorde at Napoleon ble som han ble?

Hvis man først skal fokusere på Napoleons positive sider, så kan man finne mange svar ved å se på tiden han vokste opp i, nemlig under den franske revolusjonen. På denne tiden var det opplysningsfilosofenes ideer som gjaldt, og Voltaires tanker om ytringsfrihet stod sterkt. Samtidig var tankene om likhet og frihet svært viktige. Hvis man ser på hvordan Napoleon styrte landet, finner man mange av de samme tankene igjen fra revolusjonen. For eksempel det at han innførte et nytt utdanningssystem som gjaldt alle, uansett sosial bakgrunn, og det at han skapte arbeidsplasser, bygde sykehus og barnehjem. Napoleon fremmet også industri og vitenskap, noe som tyder på at opplysningstidens tanker om vitenskap og fornuft stod sterkt.

Selv om Napoleon på mange måter innførte revolusjonens likhets- og frihetsidealer, var han også en enehersker. Han gjeninnførte blant annet slaveri og hadde ingen sympati for politisk frihet. Hvis man ser tilbake på følgene av den franske revolusjonen, så bestod den uten tvil av mye kaos og elendighet. Flere kriger ble starter og folk ble henrettet i ett sett. Napoleon så kanskje på seg selv som en frelser som skulle komme og ordne opp i kaoset. Kanskje hadde revolusjonens utfall vist at demokrati aldri ville fungere? Det er en stor mulighet for at Napoleon var fullt overbevist om at han var den personen som kunne få Frankrike på rett kjøl igjen. Napoleon hadde uten tvil en visjon om et Europa under Frankrike.

Det er vanskelig å sette Napoleon i en bestemt kategori, og det var uten tvil mye av tidens hendelser og ideer som formet ham. På den ene siden var han inspirert av opplysningstidens og den franske revolusjonens ideer, men på den andre siden var han også i opposisjon til revolusjonen. Med Napoleon ble demokratiet ble borte, samtidig som mye bra ble gjort i landet. Det er altså ikke rart at det finnes såpass mange forskjellige meninger om Napoleon.

Kilder:
-          Hansen m.fl, Mennesker i tid 2, Cappelen Damm AS, Oslo 2008

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar