søndag 23. september 2012

Emne 1: Opplysningsfilosofene

Opplysningstiden betegnes som en periode på 1700-tallet før den franske revolusjonen begynte. På denne tiden var det flere filosofer som fremmet tanker om demokrati og vitenskap mens de sto i sterk opposisjon til eneveldet. Før opplysningstiden var det flere andre filosofer og vitenskapsmenn som fungerte som banebrytere for den kommende opplysningstenkningen. Eksempler på slike mennesker var briten Isaac Newton (1643 - 1727) som la grunnlaget for den klassiske mekanikken, og John Locke (1632 - 1704) som blant annet mente at all legitim makt kommer fra folket. Når det gjelder selve opplysningsfilosofene var det Voltaire, Montesquieu og Rousseau som hadde størst innflytelse. 


Voltaire 


Francois Voltaire (1694-1778) er mest kjent for å være en forkjemper for ytringsfriheten. Han skrev blant annet artikler for Encyclopedia og var svært skeptisk til tradisjon og gamle ideer. Han kritiserte kristendommen men tok også for seg andre temaer som tradisjonell religiøs tro og fordommer. Voltaire mente at staten ikke skulle legge seg borti folks tro og at kirken derfor ikke måtte være en del av staten. Selv fremmet han deisme som gikk ut på at man trodde at det fantes en Gud som hadde skapt alt, men at han ikke lenger var involvert i livet på jorden. En slik tankegang bidro også til teorier om religionsfrihet, toleranse og menneskerettigheter. 





Montesquieu 


Charles Montesquieu (1689 - 1755) var en politisk filosof med mange tanker rundt politikk og samfunn. Mest kjent er han for verket Lovenes ånd fra 1748 der han presenterte maktfordelingsprinsippet. Prinsippet gikk ut på å la makt stanse makt ved at makten deles mellom tre uavhengige institusjoner: en lovgivende, en utøvende og en dømmende makt. Den engelske styremakten fra 1689 var et klart forbilde, og Montesquieu argumenterte for hvordan Frankrike måtte få et liknende styresett. Montesquieus tanker om fordeling av makten har vært svært viktig for hvordan samfunnet i dag fungerer, og man kan finne prinsippet igjen i nesten alle grunnlover (for eksempel i den amerikanske og norske)




Rousseau


Jean-Jacques Rousseau (1712 – 1778) var en fransk filosof og forfatter. I 1762 kom han ut med verket ”Om samfunnspakten. I verket snakker han om en sosial kontrakt der allmennvilje står overordnet i forhold til den enkeltes vilje. Allmennviljen er en overindividuell og enhetlig vilje rettet mot det felles beste. Altså skal den utøvende og styrende makt, som forvalter suvereniteten være organ for og avhengig av allmennviljen. Dermed formulerte Rousseau det endelige folkesuverenitetsprinsippet der all legitim statsmakt stammer fra folket selv. Rousseau snakket også om naturtilstanden der han mente at mennesket var født fritt, men at samfunnet gjorde oss ufrie. 

Kilder: 
Hansen m.fl, Mennesker i tid 2, Cappelen Damm AS, Oslo 2008
http://snl.no/Jean-Jacques_Rousseau
- http://snl.no/Voltaire
http://snl.no/Charles_de_Secondat_Montesquieu 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar