fredag 22. februar 2013

Emne 8.1: Andre Verdenskrig

Gunvald Tomstad 

Gunvald Tomstad var en motstandsmann fra Flekkefjord under andre verdenskrig og jobbet som dobbeltagent for Milorg. I 1941 meldte han seg inn i Nasjonal Samling for å bedre kunne dekke over oppbevaringen av en radiosender som var sentral når det kom til å sende viktige opplysninger til London. Det at han ble sett på som en fremstående nazist økte sjansen for at tyskerne ikke ville undersøke huset hans på Helle. Dobbeltspillet hans varte i to år før tyskerne omsider oppdaget hvem Gunvald Tomstad egentlig var, og han ble til slutt nødt til å flykte.

Gunvald Tomstad 
Tomstad ble født i 1918 og vokste opp hos morfaren Gunleiv Helle fordi hans egen far døde da han var svært ung. Som 22-åring arvet han i 1940 gården av morfaren i tillegg til at han jobbet som typograf i lokalbladet Agder i Flekkefjord. Bladet ble derimot lagt ned i begynnelsen av krigen da redaktøren nektet å trykke nazipropaganda i bladet, og Gunvald ble derfor bonde på heltid. Tomstad var også teknisk interessert, noe som gjorde at han i 1941 ble spurt av lokale motstandsmenn i Flekkefjord om å oppbevare en radiosender på gården. Et stort problem var derimot at tyskerne hadde gode apparater som nokså nøyaktig kunne peile hvor signalene kom fra, noe som gjorde senderens plassering svært usikker.

Løsningen ble derfor at Gunvald Tomstad skulle melde seg inn i NS og begynne rollen som dobbeltagent for Milorg. Han ble varmt tatt i mot hos kretsføreren for NS og ordføreren i Flekkefjord, og Gunvalds ”ariske” utseende gjorde at han passet perfekt til å reklamere for NS. Selv hadde han tenkt til å være et nokså passiv medlem, men etter innmeldelsen haglet tillitsvervene over ham. Han ble i tur og orden lagfører i Nasjonal Samling, leder for Nasjonalsosialistisk Ungdomsfylkning, hirdens ideologiske leder og partiets pressesjef i Flekkefjord og omegn. Senderen var også tryggere jo sterkere han ble oppfattet som en fanatisk nazist ettersom hatet fra innbyggerne i byen gjorde sjansen mindre for at han ville bli avslørt. Nesten ingen visste hvilken side Gunvald Tomstad egentlig stod på. Til og med hans mor trodde at han hadde latt seg overbevise av den nazistiske ideologien.

Gunvalds mor
I ettertid ble motstandsarbeidet under krigen i Flekkefjord kalt for ”kanskje den mest effektive etterretningsorganisasjonen i det okkuperte Norge gjennom to år” av toppmenn i Secret Service[1]. Gunvald Tomstad reddet mange motstandsmenn fra å havne i konsentrasjonsleir, i tillegg til at han sørget for at mange viktige meldinger ble sendt over til Storbritannia. Hans viktigste presentasjon var uten tvil å få sendt over informasjon til de britiske øyene om hvor det tyske slagskipet ”Bismarck” befant seg utenfor norskekysten, noe som resulterte i at skipet ble senket seks døgn etter at meldingen ankom Home Station.

Under krigen hadde Gunvald besøk av både nazister og motstandsfolk på Helle. Nazistene kom gjennom hoveddøren, mens motstandsmennene kom inn bakveien med egen skjult ringerklokke. I noen tilfeller befant nazister og motstandsmenn seg samtidig på gården, og i løpet av en hel sommer hadde Tomstad besøk av politifullmektigen i Flekkefjord. Gunvald Tomstad hadde også behov hjelp på gården under krigen, og i løpet av de to årene han arbeidet som dobbeltagent var både motstandsmannen Odd Starheim og Linge-karen Tor Huge van der Hagen kamuflert som gårdsarbeidere på Helle. I tillegg skaffet Tomstad seg en husholderske kalt Esther Øysteinsland som passet godt i rollen som uvitende og naiv. Gunvald Tomstad spilte selv for henne, selv om han nok visste at hun var klar over at han egentlig arbeidet for Milorg. En annen person som var svært viktig Gunvald under krigen var Sofie ”Fie” Rørvik, en motstandskvinne som ofte kom opp med viktige beskjeder til Helle.

Sofie "Fie" Rørvik

En av de største utfordringene Tomstad møtte på under dobbelspillet var da NS ville sende ham til Østfronten. Han kunne umulig reise ettersom senderen var helt essensiell i motstandsarbeidet, og han måtte derfor finne måte å slippe unna på. Løsningen ble å utsette seg selv for en ulykke. Han skrudde løs en skrue på motorsykkelen sin og kjørte ned bakken fra Helle, noe som resulterte i en alvorlig ulykke. Da Gunvald havnet på sykehuset i Flekkefjord brukte legen lang tid på å behandle ham ettersom ”nazisten” ikke kunne angi motstandsmenn fra sykesengen. Behandlingen tok så lang tid at en av motstandsmennene i bygden som kjente til Tomstads egentlige identitet ble nødt til å fortelle sannheten til legen. Etter dette ble han fort frisk igjen og kunne komme seg tilbake til gården for å fortsette det viktige arbeidet.

Tomstad i norsk uniform
Det var ikke før på nyåret i 1943 at det endelig gikk opp for nazistene hvem Gunvald Tomstad egentlig var. SS-Hauptscharführer Lipicki og SS-Sturmscharführer Lappe skjønte til slutt hvem som stod bak den illegale radiovirksomheten, og Tomstad måtte flykte til Storbritannia gjennom Sverige. Det var ikke før krigen var over at han kom seg tilbake til Norge, og da han for første gang på to år var tilbake i Lyngdal var det i norsk løytnantsuniform. Han ble møtt med jubel av alle innbyggerne, og mest jublet de som hadde ønsket ham død. Samme år giftet Gunvald seg med Fie, og sammen fikk de to døtre og en sønn. Tomstad var derimot ikke særlig lykkelig etter krigen, og han ble etter hvert en bitter mann med stor krigsforakt. Medaljene han fikk utdelt etter krigen gravde han ned under et plommetre i hagen. I tillegg var han såpass psykisk ødelagt at han ikke rakk å bli en gammel mann. Freden kostet dyrt, og han døde allerede i 1970, kun 51 år gammel.





[1] Side 144, Det største spillet, Per Hansson, Den norske Bokklubben, Oslo/Gjøvik 1986  

Kilder: 
Det største spillet, Per Hansson, Den norske Bokklubben, Oslo/Gjøvik 1986 
- http://snl.no/.nbl_biografi/Gunvald_Tomstad/utdypning



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar